Egyszerűsített végelszámolás újabb feladat a könyvelőknek

A cégtörvény 2018. július 1-jei változása alapján az egyszerűsített végelszámolást kft. és rt. is választhatja, nem kell hozzá ügyvédi képviselet, a kérelmet pedig nem a cégbíróságnál, hanem az adóhatóságnál kell előterjeszteni.

Az új szabályozás ismételten a könyvelőket fogja megterhelni, hiszen nemcsak a könyvelési dokumentációt kell elkészíteni a végelszámoláshoz, hanem a végelszámolással kapcsolatos iratmintákat is nekik kell beküldeni, kezelni, és gyanítom, hogy a cégek a könyvelőkre fogják testálni a végelszámolással kapcsolatos különböző más dokumentumok elkészítését is. Ezt azért gondolom így, mert a cégtörvény előírja, hogy a határozatokat is iratminta szerint kell előterjeszteni [Ctv. 115. § (2)] az e-ügyintézési törvény és a végrehajtási rendelet alapján. Ezeket a határozatokat korábban az ügyvédek szerkesztették a vállalkozások részére, biztos vagyok benne, hogy ezután a könyvelők lesznek ezzel a feladattal megterhelve, akiknek nem feladatuk az okiratszerkesztés.

Az egyszerűsített végelszámolás feltételei

A cég végelszámolása egyszerűsített módon történhet, ha

a) a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 155. §-a szerinti könyvvizsgálatra nem kötelezett, és

b) végelszámolása kezdő időpontjától számított százötven napon belül a végelszámolást befejezi. [Ctv. 114. § (1)]

Jó hír, hogy az egyszerűsített végelszámolás esetén végelszámoló választására nem kerül sor, a végelszámolót terhelő feladatokat a cég vezető tisztségviselői látják el.

A cég az egyszerűsített végelszámolásának megindítását az adójogi szabályoknak megfelelően jelenti be az adóhatósághoz. A cégbíróság az adóhatóság elektronikus értesítése alapján automatikusan jegyzi be a cégjegyzékbe a cégnévnek utaló toldattal való módosítását és az egyszerűsített végelszámolás kezdő időpontját.

Forrás: Adózóna

 

A hozzászólások lezárva.